Skip to main content

Des de fa dos anys, persones d鈥檕rigen, religi贸, g猫nere i edat diverses han trobat a Street Soccer Barcelona un petit refugi de la situaci贸 d鈥檈xclusi贸 social que pateixen.

Anteriorment al blog s鈥檋a posat en valor el poder terap猫utic i integrador de l鈥檈sport聽per treballar amb diversos col路lectius. L鈥檈ntrada d鈥檃questa setmana se centra en un d鈥檈lls, el de les persones sense llar i el projecte聽Street Soccer Barcelona, que posa el focus en atendre persones amb aquesta problem脿tica social.

Des de fa dos anys, persones d鈥檕rigen, religi贸, g猫nere i edat diverses han trobat a Street Soccer Barcelona un petit refugi de la situaci贸 d鈥檈xclusi贸 social que pateixen. Gaireb茅 totes elles viuen o han viscut al carrer i a l鈥檃ssociaci贸 troben un espai on socialitzar, sentir-se acompanyats i construir un sentiment de pertinen莽a. A m茅s, tenen la possibilitat d鈥檈smorzar i utilitzar les dutxes de les instal路lacions.

El futbol 茅s la via i les persones, les protagonistes

A partir de l鈥檈sport, promouen la cohesi贸 social i tota mena de valors positius que neixen d鈥檈ll com el comprom铆s, el treball en equip, la competici贸 sana, el respecte o l鈥檈mpatia. En paral路lel, l鈥檃ssociaci贸 treballa la cohesi贸 social i la sensibilitzaci贸, amb l鈥檕bjectiu de trencar prejudicis i estigmes no nom茅s entre les persones usu脿ries, sin贸 tamb茅 entre la resta de la societat mitjan莽ant tallers educatius i partits amistosos entre entitats, empreses i institucions que hi vulguin col路laborar.

Fotografia de Davide Bonaldo. Campus Esportiu a la Garrotxa, juny de 2021.

La gran majoria dels participants arriben a聽Street Soccer Barcelona聽a trav茅s d鈥檈ntitats socials. Donada la demanda creixent, la iniciativa requereix trobar noves formes de finan莽ament per llogar la pista i sufragar els recursos i material esportiu per als entrenaments, i voluntaris. Ho fa a trav茅s de la聽campanya de micromecenatge聽a la plataforma Goteo, i oferint al seu web diverses formes de聽col路laboraci贸 en el projecte聽a empreses, institucions i ciutadans.

La parr貌quia de聽Santa Anna聽de Barcelona, que des del 2017 treballa amb persones sense sostre, tamb茅 ha optat per al futbol com a via d鈥檌ntegraci贸. Acaba de crear un equip de futbol sala amb joves que viuen al carrer i que majorit脿riament van deixar el seu Magreb natal per cercar una vida millor. Fer esport 茅s per a ells una oportunitat per escapar de la realitat una estona, con猫ixer gent, fomentar valors com el companyerisme i cobrir necessitats b脿siques com menjar i dutxar-se. Com Street Soccer, tamb茅 necessiten suport econ貌mic i donacions per comprar material o pagar els 脿rbitres.